Äta, dricka & bo

Äppelfabriken och marmeladkokerskan  

Pittoreskt, gemytligt och riktigt mysigt. Här gör smaklökarna små piruetter och i gårdsbutiken hittar du Katharinas berömda chutneys, marmelader och muster.

Olika äppelsorter ligger i korgar. Framför korgarna finns små skyltar med namn på äppelsorten

Ekerö är mest känt för sina bilköer och Äppelfabriken. Fråga vem som helst i Stockholm så har de varit där eller tänker att de ska åka dit. Lars och Katharina tröttnade på bilköerna och öppnade Sveriges minsta fabrik ute i Hilleshög. Hela konceptet bygger på att ta hand om fallfrukt och sedan koka marmelader, chutneys, kompotter eller något annat som får smaklökarna att tappa andan och som sedan säljs i gårdsbutiken.

Det Katharina gör med äpplena i det pyttelilla köket har rankat henne till en av Nordens skickligaste marmeladmakerskor och för det har hon fått flera medaljer. Här finns också ett café som White guide har rekommenderat som ett av landets bästa. I kakverkstaden skapas det bakverk som gör att man vill sitta tyst en stund. Trädgårdsglassen, ja den kallas så eftersom den görs på rabarber, äpplen eller plommon direkt från trädgården, är väl värt en omväg.

Gör din egen äppelmust

På Äppelfabriken kan man också musta sina äpplen. Det mesta går att musta men det kan vara lite petigt med det där så läs på innan du åker dit med dina äpplen. De får till exempel inte ha legat i en kohage eller vara övermogna. När du ändå har tagit dig hela vägen till Äppelfabriken, passa på att beställa äppelglögg som kommer lagom till advent.

Äppelfabriken har gett ut en kombinerad äppel- och kokbok där recept från kakverkstaden finns med.
Föga förvånande har boken vunnit pris i kategorin The International Gourmand Awards.

Lars Ångström som äger Äppelfabriken står vid en stor låda med äpplen. I bakgrunden syns en skylt som säger: Äppelfabriken Välkommen.
Skyltar som sitter på ett träd där det står Gårdsbutik, toaletter, musteri, café.
En bricka med äppelmust, äppelpaj och kaffe.
Inne i butiken finns vita hyllor fyllda med glasflaskor och glasburkar med marmelader och saft
Ett fat fyllt av nygräddade kanelbullar