Äta, dricka & bo
Thailändska smaker hos Juntras grönt
Juntras lilla gårdsbutik är fylld till bredden med nyskördade grönsaker, bakverk och thailändska kryddor.
Juntra tog med sig trädgården från Thailand när hon flyttade till Färingsö för snart 30 år sedan. Har man aldrig sett en färsk ingefära är det till Juntra man ska åka. Hon har den där särskilda förmågan att få allt som är grönt att prunka. Basilikan är stor som en regnskog, vilket för övrigt allt annat hos henne också är. Gårdsbutiken är liten och allt odlas för hand. Här samsas tulpanodlingar med ingefära, chili, vitlök, salladslök, gröna och lila sockerärtor, ingefära, mangold, persilja och tomater. I butiken finns ett fint sortiment av Thailändska smaksättare. Juntra själv delar generöst med sig av sina recept och tips på vad man kan göra med sina nyinköpta grönsaker.
Smaker efter säsong
På gårdsplanen står en foodtruck där det lagas genuin thailändsk mat från grunden av råvaror från trädgården. Juntra marinerar, smaksätter och kombinerar efter säsong. Äggen kommer från grannen och köttet är svenskt. Kryddblandningarna har hon själv tagit fram och hon är noga med att påpeka att de inte innehåller glutamat och att hennes grönsaker är obesprutade.
- Visst kan man hitta en liten bladlus på salladen, men det går lätt att skölja bort och är bara ett bevis på att grönsakerna odlas giftfritt.
På Juntras facebooksida finns ett omdöme från en följare som skrivit ”Väl värt en omväg”. (Det skulle innebära två stjärnor i Guide Michelin. Red anm.)