Äta, dricka & bo

Lovö Magasin

Mitt i en unik, kulturhistorisk miljö på Lovö ligger Rörby gård och Lovö magasin. Det är en kombinerad gårdsbutik, matställe och marknadsplats.

Grönsaker inlagda på glasburk. I bakgrunden syns färska grönsaker

Om du tar dig hit på en lördag så väntar en härlig överraskning. Ute på gårdsplanen står kockarna och fyller på grillen med den ena delikatessen efter den andra. Jätteräkor fräser i kapp med korvar och viltkött. På salladsbordet finns allsköns grönsaker och inläggningar. De flesta råvaror kommer direkt från Evas grannar eller från hennes egen trädgård. Ewas Kimchi kan vara den godaste som går att finna norr om Tokyo. Den är gjord på grönsaker som Gustav och Maria från Noble farming på Adelsö kastat på komposten, så kallad ”no food waste”. Ewas har vunnit fina priser för sina egentillverkade korvar och från säker källa har hon levererat sina korvar till självaste kungen.

Ett stort stekbord med olika korvar.
En person håller i en tallrik med mat och heller dressing över salladen.

Hur smakar ett världsarv?

I Ewas förråd av drycker finns naturligtvis äppelmust bryggd på Mälaröarna. Men om man ändå sitter i ett världsarv och njuter av tillvaron så ska man ju naturligtvis inta en dryck från det andra världsarvet Birka. Ölen som finns i både svagare och starkare varianter är en historia för sig. Den kommer från mikrobryggeriet Nyckelbydal där ölen bryggs på jäststam som Maria och Göran bland annat har fångat i världsarvet Birka och på Helgö. Med deras teknik tillsätts ingen kolsyra i ölen, den bildas av sig själv med hjälp av jäststammen, precis som champagne. Värt att nämna är att den här ölen serveras på finkrogarna inne i stan.

En griffeltavla.

Avslutningsvis måste man helt enkelt gå inomhus och ta en espresso och någon av de italienska (importerade) kakorna. Och gärna sitta där inne en stund även om det är fint väder. Det är ett sådant där ställe med brokigt porslin och udda stolar. Ombonat, hemtrevligt och som allra trevligast om Eva är på plats med sitt varma leende.

En trälåda med hembakat bröd och en griffeltavla med texten: Nybakat bröd
Eva som äger Lovö Magasin plockar tomater.
Inne i Lovö Magasins lada. Stolar och bord och ljusslingor hänger från taket.
Två hyllor står bredvid varandra. De är fyllda med flaskor med olika innehåll och genomskinliga påsar med bröd i.