Se & göra

Fornstigen

En vandringsled genom kulturhistoria och fornlämningar

Närbild på vandringsskor.

Just ordet fornlämning kan nog upplevas en aning sövande men faktum är att Lovön är en levande tidsmaskin över Sverige.
Här har det grävts fram historia från stenåldern till vikingatid, under 1500-talet härjade Gustav Vasa här och under 1700-talet förvandlade Gustav III, Lovö till Sveriges kulturella centrum.
Både Bellman och Strindberg har tillägnat Drottningholm och Lovön strofer ur sina verk
och internationellt kända arkitekter dras som magneter till denna ö.

Fornstigen har märkts ut för att fler än bara arkeologer ska få möjlighet att ta en tur genom historien. Till skillnad från Rom så ligger det mesta under marken så en gnutta fantasi är bra att ha när man går leden. Med hjälp av de välgjorda informationsskyltarna efter stigen, guidas du tillbaka i tiden. Lovö hembygdsförenings skrift ”Vandra på Lovön” är ett måste för den som är genuint intresserad av denna led. Den kan köpas i restaurang Karamellan och Slottsboden vid Drottningholms slott samt i Ekerö bokhandel i Ekerö centrum eller lånas på biblioteket i Ekerö centrum.
Leden tar dig till brons- och järnåldersgravfält, runristningar, rösen, stensättningar, skålgropsstenar och fornborgar.
Men Fornstigen bjuder på mer än så, delar av leden ser ut som norrlands inland, andra delar minner om toskanska slätter. På etapp fem kommer du stöta på Ralph Erskines första bostad ”Lådan”. Du som just flyttat hemifrån och bor i en liten etta med kokvrå borde verkligen ta dig en titt på detta mästerverk av compact living.

After walk

Efter avslutad vandring finns flera trevliga ställen att ta en rast på. Intill Lådan vid Rörby gård hittar du Lovö magasin. En riktig bonus om du vandrar här sommartid. Varje helg serveras grillad, egentillverkad korv med härliga sallader och röror.
Vid Drottningholms slott finns lyxiga Karamellan. Den omtänksamma menyn erbjuder något för alla, veganer, gluten- och laktosintoleranta kommer att hitta något här.

En person håller i en tallrik med mat och heller dressing över salladen.

Lovö magasin. Foto: Sofia Littorin

Etapp 1.

Kina slott-Edeby 3,5 km
På denna etapp kommer du passera Kantongatan. Husen som är från 1750 byggdes som hantverksby för att producera lyxvaror till kungahuset. Här spanns sidentyger och spetsar knypplades. I närheten odlades till och med mullbärsträd för silkesmaskavel. Elsa Beskow bodde här några somrar som barn och det sägs att Kantongatan inspirerade Elsa Beskow när böckerna om tant Brun, tant Grön och tant Gredelin skulle illustreras.

Cantongatan.

Kantongatan

Etapp 2.

Edeby-Söderby 1,6km
På den högsta toppen på Edebyberget ligger en rund bronsåldersstensättning med en vidsträckt utsikt. Efter berget kommer så småningom en vägvisare där det står ”Bråtatorpet”. Tyvärr brändes det ned någon gång på 60-talet men det finns en rolig historia därifrån, återberättad av Margareta Glad i Härje Bäärmans ”Lovö vår hembygd”:
”En dag när kungen Oscar den II var på jakt i Söderbyskogen kom han fram till Bråten och bad att få sitta i vår berså och äta lunch och han bad pappa att springa över till slottet och hälsa från kungen att dom skulle åka till Bråtatorpet med lunchen. Han skulle få en stor slant när han kom tillbaka. Kungen glömde emellertid bort detta och att säga till vågade pappa inte. Men så en dag på Själagårdsgatan13 var det kaffe för pensionärerna och den nya kungen Gustav V var där och hälsade på de gamla. Pappa berättade då om Oscar II och den stora slanten. En tid därefter kom det 100 kronor med posten!”

Etapp 3.

Söderby-Lunda 2,3 km
Här får du en rejäl historielektion. Skyltarna berättar bland annat om ett bygravfält från järnåldern och vid Lunda ligger en av de äldsta hittills upptäckta mänskliga boplatserna i Sverige, från bronsåldern 1500-100 fKr.

Etapp 4.

Lunda-Lovö Prästvik 3 km
Denna etapp är en lång skogspromenad där Lovö Hembygdsförening tipsar om ”strålkastarberget” där utsikten över Mörbyfjärden är magnifik. Till berget kommer du lättast från parkeringsplatsen vid Lunda, alternativt göra en avstickare på 500 meter från denna led.

Etapp 5.

Lovö Prästvik-Norrby-Rörby-Drottningholm 6,3 km
Vill du komma ifrån stadens ljud och ljus väljer du etapp 5 från Prästvik över Norrby och Rörby till Drottningholm. Här går stigen genom en tyst och stilla barrskog. Det är också här du kan ta en paus på verandan till arkitekten Ralph Erskines legendariska, minimalistiska hus Lådan.

Ralph Erskines lilla hus "Lådan" som står mitt i skogen. 

Ralph Erskines hus "Lådan" som står mitt i skogen.