Se & göra

Naturreservat

Ekerö kommun har en underbar natur, fina grönområden att ströva i, vandra i och hika i. Upptäck våra vackra leder!

En stor myrstack.

Här finns naturreservat med gamla ekar, bevarad blandskog och parker. Vi har ett kulturlandskap som berättar om viktiga händelser och platser från forntid till nutid. Det är aldrig långt till Mälaren och det finns många möjligheter till bad på badplatser och naturstränder.

Missa inte Naturkartan som du kan ladda ner som app. Det finns en egen sida för Ekerö och där hittar du våra vandringsleder, naturreservat, badplatser och elljusspår.

Naturreservat

Adelsö-Sättra, Adelsö

Här finns gammal, orörd granskog och marken är täckt av mjuk mossa. Under februari-maj kan du hitta den sällsynta bombmurklan. Det finns en grillplats nere vid vattnet där man också kan ta sig ett dopp.

Eldgarnsö, Färingsö

Varierad natur på liten yta. Särskilt fint om våren då hagarna blommar och den fridlysta misteln syns i trädkronorna. I lövskogen finns ett rikt insekts- och fågelliv.

Väsby hage, Munsö

Här finner du pampiga ekar i betesmarker där du kan ströva fritt. Det finns ovanliga fågelarter och badklippor samt en kommunal badplats som ligger söder om reservatet.

Bonavik, Munsö

Det går en promenadväg runt hela reservatet som tar cirka en timme att gå. Den sträcker sig utmed vattnet och in i gammal skog av ås-tall. Det finns en anlagd grillplats och en liten strand. Vissa delar av stigen är brant då den sträcker sig över Uppsalaåsen.

Husby, Munsö

Här möts du av en orörd del av Uppsalaåsen, en rullstensås. Här finns också fornlämningar från yngre järnåldern. Botaniskt värdefulla tallar som är närmare 140 år gamla finns också att beskåda.

Huvududden, Munsö

Den här delen av Uppsalaåsen är en av de vackraste. En kilometer lång stig löper utmed åsryggen fram till en fantastisk utsiktsplats över Mälaren där det finns både bad- och eldplats.

Lovö

Här finns både odlade marker, skogar, stränder och om du vill lotsas runt kan du välja att följa Fornstigen, läs mer under Vandringsleder.