Se & göra

Vandra på Eldgarnsö

Ta på sköna skor, packa ned kikare och badkläder och vandra genom naturreservatet på Eldgarnsö.

Två kvinnor står vid Eldgarnsös informationsskyltar.

Vandringsleden, som är drygt sex kilometer lång, går runt hela Eldgarnsö och börjar och slutar i den södra änden av ön. Leden följer öns konturer hela vägen runt, ibland inne i skogen och ibland nere vid strandkanten. Man kan välja att gå högervarv eller vänstervarv. Ön är känd för sitt fina bestånd av den fridlysta misteln som du bäst ser på våren innan träden har slagit ut och sommartid kan du stöta på kor som betar mitt i reservatet.

Paradis för sällsynta insekter och fåglar

Mälaröarna har ett gynnsamt klimat och har man en fäbless för fåglar och insekter så är det denna led man ska gå. Här har arter påträffats som nästan bara finns i Mälarregionen.
Bland de sällsynta djur som finns, syns rördrom, brun kärrhök, göktyta, ortolansparv och fiskgjuse. Och har du tur kan du få syn på en kattuggla.

Ta en paus vid Norrudden

Norrudden är en populär plats att ta en paus vid och njuta av utsikten över Mälaren och Norrviken. Ta med egen ved om du vill grilla i eldstaden som finns här. Platsen är inte tillgänglighetsanpassad, men det finns ett torrdass i viken. Ta med eget toapapper. Sommartid är det en fin plats för bad.

Det finns också en rastplats med ett bänkbord vid den gamla ångbåtsbryggan. Av den gamla ångbåtsbryggan återstår dock bara rester. En mindre stig från Eldgarnsöleden tar dig hit ut.

Två kvinnor sitter på en sten vid Mälaren.
En stor hage med kor. 
En snårig skog.
Tre kvinnor går genom en skog.
Några röda hus och en äng.