Se & göra

Munsö kyrka

Bara tre rundkyrkor från medeltiden finns kvar i hela mellansverige. Denna vackra kyrka är ett måste för historieälskare.

Munsö kyrka är vitputsad och rund

På 1100-talet fick Sveriges kung ett brev från självaste påven Lucius III. Brevet gällde gården Bona på Munsö – öns största gods. Påven ville att ärkebiskopen i Uppsala skulle bygga en försvarsanläggning där. Resultatet? En rundkyrka. En blandning av kyrka och fästning, mitt i Mälaren.

Munsö kyrka byggdes för att hålla emot anfall. Innanför de tjocka murarna leder en trappa upp till jungfrukammaren – en trygg plats för kvinnor och barn i orostider. Högst upp fanns en skyttevåning, där männen kunde försvara bygden genom gluggar i murkrönet. Den våningen finns inte kvar i dag – men mycket annat gör det.

Det finns spår av krigsmakten även inne i kyrkan. I familjen Gierttas gravkor ligger harnesk och svärtade bröstplåtar från stormaktstiden. Vissa bars till och med i Karl XI:s sorgetåg.

En glasdörr som leder in till Gierttas gravkor

Dörren som leder in till Gierttas gravkor.

Vapensköldar och svärd i Gierttas gravkor

Detaljer från gravkoret.

Säkerhetsnycklar

Vid ingången till Munsö kyrka står en svart kista med fyra lås. Fyra personer hade en varsin nyckel – för att vara säker på att ingen skulle stjäla ur kollekten. Nyckeln till själva kyrkan är lika imponerande.

En kista i järn med fyra hänglås

Fyra nycklar och fyra personer behövs för att öppna kollekten.

En stor nyckel i smide

Nyckel för att öppna kyrkan.

Orgeln och calcanten

Orgeln i Munsö kyrka byggdes 1837–38 av Pehr Zacharias Strand och byggdes om 1911 av orgelbyggaren C R Löfvander. Den har sex stämmor och den ursprungliga fasaden är bevarad med överstycke i empirestil.

Förr i tiden krävdes det en orgeltrampare – en så kallad calcant – för att orgeln skulle kunna spelas. Personen stod bakom orgeln och trampade in luft som fick tonerna att flöda. För att signalera att det var dags att börja eller sluta trampa fanns en spak som fick en bjällra att klinga. I dag drivs orgeln av elektricitet, men spaken finns fortfarande kvar som ett minne från en svunnen tid.

Orgeln i Munsö kyrka

Orgeln har en hemlighet...

Spakar på en orgel. En skylt där det står calcant

Dra i spaken om du vågar.

Det äldsta föremålet

Det allra äldsta föremålet är dopfunten från 1200-talet. Den medeltida fotens nedre del är borta och har ersatts med en ny från stenbrottet i Ekebybergen på Munsö. Tänk så många generationer som döpts här.

En dopfunt

Dopfunt från 1200-talet

Det är lätt att förstå varför Munsö kyrka 2021 utsågs till en av Sveriges tio vackraste kyrkor av världenshäftigaste.se 2021. Bara tre rundkyrkor från medeltiden finns kvar i hela Mellansverige – och den här står kvar i all sin stolthet. Ett måste för historieälskare.