Se & göra

Ekebyhovs slott

Ekebyhovs slott är ett herrgårdsliknande slott centralt på Ekerö, inte långt från Ekerö centrum och pendelbåten. Här kan du fika, äta, konferera, vandra i bokskogen eller varför inte gifta dig.

Ekebyhovs slott. 

Sveriges största bevarade träslott

Dagens slott började byggas vid år 1670 men stiltje i byggandet, flera ägare, förfall och återuppbyggnad gjorde att det inte stod klart förrän i början av 1700-talet. Inne i slottet går du runt bland de vackra inredningsdetaljerna från 1600-talet och utvändigt lyser den mörkgula kulören som numera blivit ett landmärke i Ekerö kommun.

Vandra i den vackra bokskogen

Tidigt 1800-tal började bokarna skjuta mot höjden och idag är skogen troligen Europas nordligaste självförnyande bokskog. Här kan du strosa omkring ibland de mäktiga träden och under maj och juni sprängs parken av färger från de vackra syren- och rododendronbuskarna och äppelträdens vita blommor i äppelgenbanken.

Två pojkar går i en bokskog.

Foto: Julien Angelini

Mat i slottet eller picknick i parken

På Ekebyhovs slott kan du äta smarrig lunch med stor salladabuffé, du kan ha konferens, besöka helgcaféet och se alla spännande utställningarr i galleriet. Ett tips är att ta med picknikorgen och hitta en plats under äppelträden. Här brukar vi också ordna Valborgs- och Midsommarfirande.

Och vad är ett slott utan spöken? Vi tycker nog att det är mycket lurigt som händer i de pampiga salarna. För att undersöka saken ordentligt har vår personal övernattat på slottet. Vad de kom fram till? Besök oss och ta reda på svaret.