Sevärdheter, kultur & konst

Upplev Svartsjö slott

Sveriges första rokokoslott är stängt tills vidare men det går bra att besöka slottsparken och njuta av en picknick under ekarna.

Svartsjö slott.

Svartsjö slott – ett jakt- och lustslott

Det var den unge arkitekten Carl Hårleman som fick i uppdrag av kung Fredrik I att rita ett jakt- och lustslott där kungen och hans följe kunde slappna av mellan kungliga åtaganden, främst under jaktsäsongen.

Bygget av Svartsjö slott pågick mellan åren 1766 – 1739 och när det stod klart var det till storleken inget att skryta om, inte heller materialvalen imponerade. Istället var det den banbrytande byggnadsstilen som fängslade och som kom att bli en milstolpe för svensk arkitektur.

Rokoko i all sin elegans och lekfullhet

Carl Hårleman tog inspiration av den franska rokokon där framförallt lättheten, stilfullheten och elegansen formade hans arbete. Det var också sättet att dimensionera rummen som stack ut, där allt badade i rymd och ljus men där också perspektiven hade en central roll i uppförandet.

Svartsjö slott - En stor åttkantig sal med trägolv, spröjsade fönster och välvda dörrar med spröjs.
Svartsjö slott - Flera rum ligger i fil. 

Slottet växer till sig

Om du besöker slottet idag är det mycket större än det som Carl Hårleman ritade. År 1766 tyckte kung Adolf Fredrik att slottet var för litet och anlitade arkitekt Carl Fredrik Adelcrantz. Han ritade till fyra flyglar och flera utbyggnader, men det tog inte stopp där. Slottet förlängdes ytterligare mot norr och söder med Hårlemans ursprungliga slott cementerat i mitten.

Omfattande restaurering av hela slottsområdet

Mellan åren 1995 – 2002 genomgick Svartsjö slott, parken och Svartsjöviken en stor restaurering. Fasaden på slottet renoverades och återfick den kulör Carl Hårleman valde på 1730-talet, tack vare en tidigare gavelvägg som hade spår av den ursprungliga putsen.

Men det var främst insidan som fick en ansiktslyftning. Under tapetrenoveringen hittades ett enda tapetfragment med röda nejlikor, vita små blommor och blå stjälkar, vilket återskapades och nu hänger i slottet.

Svartsö slott: Dräkter i 1700-talsstil.
Svartsjö slott: Detalj ur ett rum. I taket finns en rund öppning, ovanför syns ett balkongräcke. Genom den runda öppningen hänger en kristallkrona.

Picknick i parken

I slottsparken kan du strosa runt under majestätiska ekar och lindar, över vallgravar och kanske få en glimt av den fridlysta Stora vattensalamandern i den gamla ruddammen. Du kan också quiza dig igenom parken genom att scanna QR-koder som finns på informationstavlorna. Packa med picknikkorgen för energipåfyllnad mellan frågorna

Svartsjö slott - två stentrappor med en gångväg i mitten. Gräsmatta och träd bortom gångvägen.