Tips & guider

13 sommarutflykter i Ekerö

Stanna till på en gårdsbutik, fynda på loppis, lär dig tyda runor eller ät våfflor tills du storknar. I Ekerö finns både kända och okända utflykter att upptäcka.

Serveringsbyggnaden

1. Runstensparken i Lindby

Ute på Adelsö ligger runstensparken som är en utställning där Kalle Runristare har avbildat gamla runstenar i naturlig storlek och med ursprungliga färger. Här kan du se hur de såg ut för 1 000 år sedan – i slutet av vikingatiden. Om du vill se alla 44 runstenarna som finns i Ekerö kommun i det vilda så hittar du dem på runstenskartan. Sveriges runkarta - alla runstenar på samma ställe (runkartan.se) Länk till annan webbplats.

Kalle Runristare hugger i en sten. 

Kalle Runristare hugger och ristar ornament i i hårdaste granit. Foto: Johan Wirén

2. Bilbingo

Under sommaren är det bilbingo på Adelsövallen då och då, men bara om det är fint väder, vid dåligt väder flyttar bingot in på dansbanan. Kika in på Adelsö IF:s hemsida om du är sugen och glöm inte att testa bilens tuta – så att du inte missar någon bingovinst. Du kan inte betala bingobrickorna med swish eftersom pengarna går tillbaka som spelvinster. Så glöm inte att plocka fram kontanterna ur madrassen innan du ger dig i väg hemifrån! Pengarna behövs också om du vill ha en gofika med hembakat i klubbhuset i pausen.

Läs allt om bingospelet här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bilbingo

3. Våffelbuffé, melodikrysset och loppis

Skå festplats laddar med våffelbuffé, kaffe, melodikrysset och bakluckeloppis på lördagsmorgnar. Ta med egen kryssplan eller ladda ned appen ”Melodikrysset i P4”. Parken öppnar 9:30, Melodikrysset börjar 10:03. Ha lite koll på vädret, blir det dåligt ställs våffelbuffén in med kort varsel. Skå festplats hälsar att det finns veganska, laktos- och glutenfria våfflor. Direkt efter melodikrysset öppnar bakluckeloppisen. Helgen kan knappast börja bättre än så.

Jag vill äta våfflor och lösa melodikrysset Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En man håller i en våffla

4. Stillsam naturupplevelse

Adelsö-Sättra naturreservat ligger på nordvästra Adelsö, nästan så långt ut till väster man kan komma i Ekerö kommun. Där hittar du vacker natur, ren luft och en fantastisk utsikt över Mälaren – långt ifrån alla stadsljud. Det är helt enkelt en lugn oas nära storstan för dig som bara vill lägga dig på rygg och se molnen flyga förbi på himlen ovanför. Om du tröttnar på det så kan du ge dig ut på jakt efter den sällsynta bombmurklan som växer i den gamla granskogen i naturreservatet.

En kvinna ligger på marken i en skog

5. Kulturoas på landsbygden

Adelsö smedja – Adelsös kulturoas – har öppet hela sommaren och du kan inte bara se och uppleva den konst och konsthantverket som smedjans konstnärer och hantverkare har skapat. Du kan också njuta av gästutställarnas konst. Utbudet varierar över hela sommaren med både måleri, glaskonst, keramik, broderi, teckning och återvinningskonst. I början av augusti är det också marknad i Adelsö smedja där du kan botanisera bland både konsthantverk, konst och närodlat.

Ett galleri med konst på väggarna.

6. Spana på fåglar i naturreservat

Om du är en fågelfantast så får du inte missa Bonadammen som ligger vid Bona herrgård nära Munsö kyrka. Totalt har fågelskådare rapporterat att de har sett 129 olika arter vid Bonadammen. Verkligen inte dåligt! Bland dem finns till exempel fjällpipare, smalnäbbad simsnäppa, hökuggla och ortolansparv, som faktiskt inte alls är särskilt vanliga i trakten. Det är också en säker häckningslokal för sångsvan, storskrake och svarthakedopping och har du tur kan du få syn på en rörhöna, brunand eller vigg.

Högt gräs.

Foto: Maja Johnsson

7. Sommarkonserter

I de åtta medeltidskyrkorna i Ekerö pastorat och Färingsö församling bjuder Svenska kyrkan på musik och konserter hela sommaren och du får två upplevelser i en. Både de strama och rogivande kyrkorummen från tidigt 1100-tal och svensk folkmusik, bullrande Bach, sommarlätt kammarmusik, jazz, Jussi eller något helt annat. Och det kostar inte en enda krona.

Munsö kyrka är vitputsad och rund

8. Vandra och cykla på Jungfrusundsåsen

Jungfrusundsåsen, som förstås ligger vid Jungfrusund, brer ut sig på den sydöstra delen av Ekerö. Eftersom åskullarna, som bildades under istiden av vågsvallen från Östersjön, bildar ett randigt mönster brukar man kalla dem för randåsar. Jungfrusundsåsen är faktiskt en av Sveriges mest imponerade och mäktiga åsar och det är en fantastisk utsikt över stora delar av Stockholm från toppen av åsen. Här hittar du en natur utöver det vanliga med hällmarkstallskogar med väldigt gamla tallar, pelarsalar av granar och majestätiska ekar.

Flera föreningar har aktiviteter på åsen året runt och du kan åka skidor, cykla och rida, men också plocka bär och svamp, lägga dig i en glänta och titta på molnen eller laga kvällsmat på en av grillplatserna. Eller så nöjer du dig med utsikten.

Två kvinnor i träningsläger på jungfrusundsåsen.

Foto: Hanna Sörqvist

9. Compact living

Lådan på Lovön är arkitekten Ralph Erskines första egna bostad i Sverige. Det lilla huset har bara ett rum som är 6 × 3,6 meter, men det har en snillrik arkitektur och allt man behöver utom el och vatten. Lådan stod till en början i Huddinge men flyttades 1989 till Lovön. Alldeles intill Lådan ligger gårdsbutiken Lovö magasin som har både fika och grillbuffé på menyn.

Ralph Erskines lilla hus "Lådan" som står mitt i skogen. 

10. En värld av blommor

Gustavshills handelsträdgård ligger i Färentuna och där hittar du Rolf Gustavsson och hans familj. På hösten 1976 byggde han sitt första lilla växthus där han odlade penséer som hans fru Christina packade till försäljning. Det var det roligaste han någonsin hade gjort och han ville hela tiden ha fler växthus. Nu kan du besöka handelsträdgården som har drygt 12 000 kvadratmeter växthus där de odlar blommande krukväxter ­– allt från engelska pelargoner till hortensior och azaleor. Ute hittar du fruktträd, bärbuskar och allt för rabatten och inne finns en underbar liten present- och inredningsbutik.

Rosor

11. Lyckås skafferi & blommor

Lyckås Skafferi & Blommor, med självplock och försäljning av grönsaker och blommor, hittar du precis där Kungsbergavägen möter Ölstavägen. I början och slutet av sommaren finns det allt från jordgubbar och paprikaplantor till chili, kål, pumpor och majs. Det är närodlat på riktigt. Du kan också köpa närproducerade ägg och honung och ibland hittar du dessutom hemvävda trasmattor och fina fågelholkar bland allt grönt.

Lyckås Skafferi & Blommor | Facebook Länk till annan webbplats.

Växthus

Foto: Lyckås skafferi och blommor

12. Hyr en kayak eller SUP i Kayakomaten

Om du plötsligt får lust till att glida fram i en kajak en tidig morgon, finns numer en Kayakomat nere vid Södrans badplats där du kan hyra kajak eller SUP dygnet runt. Ta dig till små oupptäckta vikar och stränder eller gör en grupputflykt, tävla mot varandra i lättsamma lopp eller bara njut av en avkopplande dag på vattnet tillsammans.

Jag vill läsa mer om Kayakomaten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kajaker ligger på olika hyllor

13. Ta en fika i Juntras prunkande trädgård

Hos Juntras Grönt, som ligger på Färingsö, odlas och skördas allt för hand och alla grönsaker är obesprutade. Här serveras både nylagat och nybakat i en frodig miljö och allt är tillagat på nyskördade grönsaker från gården. Familjens vackra växthus håller öppet hela sommaren.

Den lilla gårdsbutiken har kryddor på hyllorna. Utanför syns massor med krukväxter.

Foto: Jenny Forsberg