Tips & guider

Ekerö från hästryggen

Är hästar din grej? Då har du kommit till rätt ögrupp! Det är nästan omöjligt att besöka Ekerö kommun och inte stöta ihop med en enda häst.

Två flickor håller i en varsin häst och går i skogen

Ekerö är en av Sveriges hästtätaste kommuner med närmare 2 000 hästar som bor här. Det innebär i teorin att var fjortonde innevånare äger en häst här ute. Hästhållningen varierar i allt från privathästar till ridskoleverksamhet och travstall till verksamheter för dig som kommer över dagen och vill hänga med hästar.

Ekerös natur från hästryggen

Att uppleva Ekerös natur från hästryggen är en unik upplevelse. Det finns kommunala ridvägar på Lovön, i Stenhamra på Färingsö och på Jungfrusundsåsen på Ekerö. Lummig trollskog, branta backar, vackra stigar, stockar och stenar – det finns mycket att välja bland och vi kan lova att hästarna får ett riktigt bra träningspass samtidigt som ryttaren får sig en dos frisk luft och en naturupplevelse utöver det vanliga.

En tur på Bellvenusvägen

”Bellvenusvägen” hittar du inte på någon karta. Det är nämligen en väg som Ylva och Alma döpt själva. En tur som går genom tät skog, slingrande stigar, grusvägar och vacker natur på Munsö. Vi fick den stora äran att följa med när dessa två hästtjejer red ut i skogen på sina ponnies Venus W och Blue Bell. Kan du nu gissa varför turen heter Bellvenusvägen?

1:

Blue Bell och Venus W delar hage och är bästisar. Venus är en i princip helt orädd ponny som varken räds älgar, rådjur, dovhjort eller grisar - något som är en bra egenskap i våra vilttäta skogar. Bell är lika orädd hon, när hon har en kompis med sig.

2:

Färden går genom smala skogsstigar, lite öppnare vägar, kuperad terräng och utmärkta ridvägar. Det är viktigt att tänka på att aldrig rida på anlagda motionsspår, i parker eller på gång- och cykelvägar.

3:

Att få sträcka ut sig i en härlig galopp är sannerligen sann frihet, och något som Bell och Venus älskar.

Två flickor håller i en varsin häst och sitter i skogen

En välförtjänst paus i en glänta uppskattas av både ryttare och hästar. Kom ihåg att aldrig lämna din häst bunden vid ett träd eller liknande. Uppsikt hela tiden gäller.

5:

Tack Alma, Bell, Ylva och Venus för att vi fick följa med er ut i skogen. Era ponnisar är riktiga lyckostar som fått en så här fin ridväg namngiven efter sig.

//I ruta eller likn//



Riktlinjer för hästhållning Pdf, 847.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Turridning på stabila ryssar

Visste du att hästar sägs ha helande egenskaper? Forskning har visat att det kan vara bra för människors hälsa att umgås med dessa fantastiska djur och att de får oss att må bra psykiskt, fysiskt och socialt. Därför har idag hästar (och andra djur) börjat användas inom vård, social omsorg, rehabilitering och utbildning. Det är något som Anna Melin har tagit fasta på.

På Färingsö, i Skå Edeby närmare bestämt, har Anna Melin sin gård Mälarö Basjkir. Här bedriver hon ridskoleverksamhet men också turridning och hästterapi, för personer med funktionsnedsättning. Här ordnas studiecirklar med teori, praktik och umgänge. Hästrasen på gården är en lite annorlunda sådan. Basjkirhästen har sina rötter i Ryssland. Det är en lugn och trygg ras som är stadig och kompakt i sin kroppsform. Dessa egenskaper gör dem väl lämpade för turridning. Det har även visat sig att personer som normalt är allergiska mot hästar inte nödvändigtvis är det mot Basjkirer. Så du som är allergiker och gärna vill rida men är osäker på om du kan eller tål det är välkommen ut hit till Mälarö Basjkir på Ekerö för att klappa, umgås och känna dig för.

Läs mer om Annas verksamhet här: länk

Kul med shettisar

På stall Rastaborg på Munsö har man en travbana, dedikerad till små, snabba och riktigt tävlingsinriktade shetlandsponnisar. Detta sköna gäng shettisar är starka som oxar och orkar dra allt från barn till fullvuxna i sina sulkys. Är ni ett gäng så kan ni boka denna aktivitet där ni tilldelas varsin shettis med tillhörande sulky (precis som i trav man ser från Solvalla, fast i miniformat). Efter en genomgång om hur man gör så sätter ni sedan igång och tävlar mot varandra. Ett gäng race leder till slut fram till en lycklig vinnare som går hem med äran och ett fint pris.

Är inte häst och vagn din grej? Då kan du även hyra en shettis i en timme för självständig turridning i de vackra omgivningarna runt Rastaborg. Detta gäller förstås enbart för barn (i sällskap av minst en vuxen) då shettisar som sagt är pyttesmå hästar. Ni tilldelas en häst som ni får sköta om, sadla och tränsa och sedan rider ni ut. Barnet på hästryggen, den vuxna till fots. En mycket uppskattad aktivitet för de riktigt juniora ryttarna.

Länk Rastaborg

Fyrspann



Privatlektioner

Ekerö kommun har inga kommunala ridskolor, all verksamhet är privat. Är du sugen på att boka en privatlektion så erbjuder flera stall just detta. Ring och fråga om just den ridskola du tycker verkar intressant erbjuder privatlektion. Du hittar mer information och kontaktuppgifter till de föreningar som är kopplade till ridskolor och ridklubbar i vårt föreningsregister.

Kontaktuppgifter till ridklubbar i vårt föreningsregister Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.