Tips & guider

Fika kungligt i slottsmiljö

Fika på ett slott, ta en promenad i slottsträdgården.

En stenvägg. På fasaden står det Slottscaféet. Ett bord står uppdukat med bullar och kaffe.

Fika där Young Royals spelades in

Är du också ett stort fan av Young Royals? På Kaggeholms slott spelades flera av scenerna till den populära serien in. Bland annat är Hillerska riksinternat i själva verket Kaggeholms slott. Ta en promenad genom den vackra slottsträdgården ned till caféet som ligger vid vattnet. Här kan du fika, spela beachvolleyboll, padel och bada.

Kaggeholms slotts öppettider Länk till annan webbplats.

En kille och en tjej håller varandra i handen. De är på väg upp för en stentrappa. I bakgrunden syns Kaggeholms slott som har en vit fasad. 

Kaggeholms slott. Foto: Hanna Sörqvist

Fika kungligt i världsarvet Drottningholm

Alldeles intill Drottningholms slott ligger Karamellan och slottsboden. Här kan du fika kungligt i ljuvligt vacker miljö, med slottet och Mälarens glittrande vatten som utsikt. Givetvis finns prinsesstårta på menyn och ett omtänksamt utbud som erbjuder något för alla, veganer, gluten- och laktosintoleranta kommer att hitta något här.
Om flaggan på slottets tak är hissad vet du att kungen är hemma.

Karamellans öppettider Länk till annan webbplats.

Ät en frasvåffla på Kina slottskafé

Efter en promenad i Drottningholms slottspark kan du koppla av i Kinas slottskafé. Under 1700-talet var det här maten lagades till kungligheterna när de var vid Kina slott. I byggnaden finns de stora öppna spisarna kvar där maten tillagades Här säljs även ett urval av delikatesser från Kungliga Slottsboden såsom marmelader, honung, sylt, kaffe, te och konfektyr.

Kina slottskafés öppettider Länk till annan webbplats.

Någon håller i en tallrik. På tallriken ligger en våffla med sylt och grädde.

Foto: Emelina Franzén

Afternoon tea på ett rokokoslott

Vad passar väl bättre än klassisk afternoon tea i Sveriges första rokokoslott? På Svartsjö slott serveras lyxig afternoon tea med scones, clotted cream, marmelader, lemon curd, snittar, bakverk och praliner i en fantastisk miljö. Eller välj någon av de 28 smakerna av äkta italiensk gelato. Passa även på att njuta av den unika arkitekturen, signerad Carl Hårleman.

Svartsjö slotts öppettider Länk till annan webbplats.

Svartsjö slott är en avlång, vitputsad byggnad med svart plåttak. I förgrunden syns en grusgång och träd.

Svartsjö slott. Foto: Madeleine Sjöberg

Njut av äppelkaka på ett träslott

Det här är något så ovanligt som ett träslott från slutet av 1600-talet. Vardagar serveras lunch och salladsbuffé och på helgerna driver olika föreningar caféverksamhet. I slottsträdgården finns en äppelgenbank med ett 50-tal olika äppelsorter på vilka det bakas den ljuvligaste slottspaj man kan tänka sig. Ta sedan en promenad genom Europas nordligaste bokskog och beundra Ekebyhovseken som volymmässigt är det största levande lövträdet i Sverige.

Ekebyhovs slotts öppettider Länk till annan webbplats.

En stor gul träbyggnad med grönt, ärgat tak. Fönstena har rött spröjs. Framför byggnaden syns en grusgång. Det ser ut som en herrgård. 

Ekebyhovs slott. Foto:Julien Angelini