Tips & guider

Sportlov i Ekerö - våra 11 bästa tips

I Ekerö finns mycket att göra under sportlovet både med och utan snö. Kasta dig utför skidbacken, åk på längden i pistade spår, pyssla på biblioteket, mys på hotell ellert ta ett vinterbad.

En röd trästuga med skidor lutade mot väggen. På en skylt står det café.

Sportlovsweekend på Sånga Säby

Fira ett makalöst dygn under sportlovet på Sånga Säby. Gå en tipspromenad, stanna till vid den sprakande elden intill jaktstugan där det grillas korv och marshmallows, bada bastu, ta ett dopp i poolen eller våga dig på ett vinterbad. Utmana varandra i pingis, biljard och shuffleboard. Efter en god natts sömn bland fluffiga kuddar, dukas en härlig lantlig hotellfrukost som avslut på ett makalöst dygn.

Här bokar du sportlovsmys på Sånga Säby Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Grillade marshmallows

Grilla marshmallows vid jaktsugan på Sånga Säby.

Ekebyhovsbacken

Backen för dig som gillar att åka utför. Här finns fyra nedfarter och en barnbacke. Fallhöjden är hela 84 meter och det finns både en ankarlift och en barnlift. En del av backen brukar ha en dreampark med hopp och rails. Det finns skiduthyrning och värmestuga.

Läs mer om backens öppettider Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Toppen på Ekebyhovsbacken

Skidåkning

Ta med picnic och åk på en mysig längdtur. I Ekerö finns längre och kortare, platta och kuperade skidspår att åka i. De flesta på natursnö men spåret intill Ekebyhovsbacken sprutas med konstsnö och ett längdspår på 500 meter pistas upp för längdskidor nedanför backen.

Spårkort kan betalas med appen Outby eller vid liftkortskassan när den är öppen.
Ta en titt på spårkartan för att se var de olika spåren finns:

Kika på Spårkartan var de ligger. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En man åker längdskidor.

Skridskor ute och inne

När det är säsong för skridskoåkning på naturis, plogar Friluftsfrämjandet en isbana vid Tranholmen.

Kika på deras webbsida om isen är säker. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I ishallarna Allhallen och Vikingahallen är det garanterat is och under allmänhetens åkning finns det särskilda tider när allmänheten kan komma och åka.

Se tider för allmänhetens åkning Länk till annan webbplats.

En skridsko.

Kallbada

Det sägs att känslan efter ett uppfriskande kallbad är oslagbar och att det är rena hälsokuren för kropp och själ.
Ett stenkast från Tappströmsskolan finner du skäluddsbryggan. Här finns en stege som hjälper dig ned i det svalkande vattnet. Om isen är tjock får du själv dra på dig vantarna och hacka ett hål i isen för att komma i.
Hitta hit: Parkera vid Tappströmsskolan och gå sista biten till Skäluddsvägen 4.

En skylt som säger att vinterbad sker på egen risk

Bowla

Slink in med familjen på O´learys för lek och en bit mat. Här kan du bowla, spela arkadspel, shuffleboard, dart och utmana familjen i 3-/5-kamp.

Hitta till O´learys Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sportlovsbio

Se en mysig matinéfilm på höstlovet. Inne i Erskinesalen i Ekerö centrum hittar du Mälaröbion. Jag vill gå på bio! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En biosalong.

Häng på biblan

Varva ned i en av sofforna med en tidning eller bok. Lyssna på musik eller ljudböcker, låna film, streama film, spela brädspel, se en unik cirkusföreställning på temat gravitation som berättas av en av världens bästa jonglörer, Jay Gilliganeller på Stenhamra bibliotek eller en humorföreställning med cirkus Trattofon på Ekerö bibliotek.

Hitta fler sportlovsaktiviteter på biblioteket här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frossa i våfflor på Ekebyhovs slott

Kom och spela biljard eller spela ett sällskapsspel, vi har flera! Lunchen öppen 10.30-13.30 för stora som små och vi har barnpriser förstås.
Café med våfflor av alla de slag (slottssylt, hjortronsylt, chokladsås, med grädde eller glass), surdegstoast, pannkakor, choklad med visp och anndra godsaker erbjuds fram till 15.30.

Hitta till Ekebyhovs slott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Våffla med sylt och grädde.

Ekerö badhus

Simma i motionsbassängen, bubbla i bubbelpoolen, basta och ta en fika i caféet. Håll utkik efter roliga tävlingar som anordnas under sportlovet. Förboka biljett till badhuset gör du här: Ekerö badhus Länk till annan webbplats.

Kika in på Ekerö badhus facebooksida för att inte missa alla roliga aktiviteter. Länk till annan webbplats.

Ett barn badar i en bubbelpool

Gå en guidad familjevisning i Drottningholms slottssalar

Ta med barn och barnbarn på en utflykt till Drottningholm. På helger erbjuds familjeaktiviteter som passar barn mellan 6 och 10 år. Vandra genom slottsrummen, upptäck detaljer och hör om kungligheterna som levt här. För alla barn med spring i benen finns en vidsträckt slottspark med alléer, labyrinter och fontäner.

Passa på att ta en kunglig fika på Karamellans café.