Se & göra

Adelsö vandringsled

Vandra bland fornlämningar intill världsarvet Hovgården.

En kvinna tittar på en informationstavla.

Den här vandringsleden tar dig genom barr- och lövskog, över gravkullar, fornborgar, efter stränder, åkrar och ängar. Leden är utmärkt med blå färgmarkeringar på träd och stenar och är lätt att följa.
En höjdpunkt i dubbel bemärkelse är utsiktstornet vid Kunstaberget. Tornet är byggt på öns högsta punkt, 54 meter över havet, och den milsvida utsikten över Mälaren från detta torn är omskriven i ett flertal böcker.
På kullen bakom den 500 meter långa stenmuren vid Stenby finns Skansbergets fornborg (110x80 meter stor) och ett järnåldersgravfält daterat från folkvandringstid till vikingatid.

Leden invigs varje vår

Varje år på Kristi himmelsfärdsdag invigs Adelsö vandringsled traditionsenligt mellan klockan 10-13. Under vandringsdagen har föreningarna på Adelsö olika kontroller efter leden. Hembygdslaget bjuder på mjöd vid gravkullarna vid Kunsta, idrottsföreningen tillverkar fisksoppa som finns att köpa vid Sättra och det finns även saft och bullar vid Kunsta torn och kaffe någonstans efter vägen.

En kvinna står uppe i ett utkikstorn.

Utsiktstornet vid Kunstaberget

En vägvisarskylt.

På södra Adelsö hittar du världsarvsområdet Hovgården och Birka som ligger på ön Björkö.

För den hungrige vandraren

Nära färjan ligger den fantastiska lanthandeln Adelsö butik med ett lite annorlunda och noga utvalt sortiment, mycket är ekologiskt. Här finns även färdiga rätter att köpa.

Mitt i världsarvet Hovgården finns café Hovgården där det finns både lunch och fika.

Från parkeringen leder en 400 meter lång led in i reservatet. Den går till grillplatsen vid vattnet som har vacker utsikt över Mälarens vatten, kvällssol och en fin plats för bad. Kom ihåg att ta med egen ved.

Tänk på att detta är ett naturreservat och att det inte är tillåtet att vare sig bryta eller elda levande eller döda grenar. Ta därför med dig egen ved.

Tälta Ekerö: En tjej ligger i en hängmatta intill vattnet. 
En brygga.
Närbild på snigel.
En kvinna vandrar på en spång över ett stort dike.
Ett tält står intill vattnet.