Tips & guider

Magi och folktro

Finnhagskällans vatten sägs ha läkande kraft.

En oskarp gestalt står i en svart klänning framför Fantans hög som är en rishög. 

Fantans hög

Vid första anblicken ser det kanske mest ut som en hög med ris, men under den döljer sig en brutal och mytomspunnen händelse. Enligt sägnen var det här som Fantan dog, kvinnan som slog ihjäl sin make med ett tennstop. Som straff för brottet fick hon löpa gatlopp mellan Träkvista och Ekerö kyrka. Det sägs att Fantans liv tog slut här där högen ligger idag, stenad till döds av ortsbor som jagat henne uppför berget.

Platsen blev med tiden en offerkast och än i våra dagar slänger förbipasserande kvistar, stenar eller mynt till Fantans minne. Enligt folktron ska Fantans vålnad straffa dem som inte hedrar henne med en sten eller ett mynt. Det har berättats om skenande hästar, syner och oförklarliga ljud när någon har passerat utan att lämna ett offer. Så se till att vara rustad med en pinne när du har vägarna förbi Fantans hög.

Offerkast: kan uppstå där någon dött en oväntad eller våldsam död. Förbipasserande har kastat en sten eller kvist för att hindra den omkomne att gå igen eller offrat t ex ett mynt åt den döde.

Var: Intill länsväg 261 nordost om Ekerö kyrka mellan avtagsvägen till Sandudden och utsiktsplatsen uppe på åsen. Informationstavla finns vid högen.

Fantans hög: En oskarp gestalt springer mot en rishög. 

Foto: Jenny Forsberg

Finnhagskällans läkande kraft

På Adelsö kan du hitta många spännande läm­ningar av folk­tro och magiskt skydd. Ristningar i sten och i smycken och runor som ger magisk kraft. Finnhagskällan är inget undantag. Vattnet sägs ha läkande kraft och att det botar såväl invärtes åkommor som barnlöshet och eksem men också att den kan återge ungdomen till den som dricker. Drick sju klunkar under tystnad vid midnatt – helst på trefaldighetsafton.

Vattnet i källan rinner från söder till norr och däri ligger magin. Enligt folktro tar källans vatten med sig det onda på sin väg mot norr och renar både din kropp och själ. Enligt traditionen ska källan först pyntas på trefaldighetsafton med granris, löv- och blomsterkransar. Pyntningen ska göras under tystnad och kvinnorna gör kransarna medan männen lövar. Trefaldighetsafton infaller sju dagar efter pingstafton, som i sin tur infaller sju veckor efter påsk. Trefaldighetsafton infaller även alltid vid fullmåne.

Magiska runor

I Hovgården hittades en liten platta i brons, nedgrävd framför en runsten. På plattan finns 52 runor inristade på båda sidor, men det är inga vanliga runor. Runorna har ingen riktigt lyckats tyda men efter att man hittat fler liknande smycken i bland annat Danmark och Ryssland har en skara invigda sagt att de är ganska övertygade om att det rör sig om runor som ger magisk kraft. Och man tror att det är läkekvinnor som har skapat dessa smycken, avsedda att bota sjukdomar eller olycklig kärlek.

Hör Kalle Runristare berätta historien i filmen.