Äta, dricka & bo

En guide till Ekerös gårdsbutiker

Runtom i Ekerö finns pittoreska gårdsbutiker där du hittar närproducerade grönsaker, marmelader, honung och kött. Här listar vi gårdsbutikerna du inte får missa.

Rosenhills gårdsbutik är en lada. Efter väggarna syns hyllor med grönsaker, bland annat morötter, rödbetor, broccoli och sallat. På golvet står korgar med potatis, bönor och pumpor.

Det är något speciellt med att handla lokalt. Att köpa med sig en knippe rabarber som har vuxit ett par meter bort, eller plocka solvarma jordgubbar direkt från plantan. I Ekerö är jordarna rika och bördiga och härifrån har råvaror skeppats intill Stockholm sedan lång tid tillbaka. Inte konstigt att Ekerö kallas Stockholms skafferi. I gårdsbutikerna hittar du grönsaker, ost, kött, rotfrukter och andra lokalproducerade varor.

Lovö magasin, Lovö

Kommer du till Ekerö från Stockholm sett, är det första stoppet Lovö magasin. Här hittar du Ewa som har vunnit pris för sina korvar, korvar som hon levererar till kungen (som för övrigt också bor på Lovö). I gårdsbutiken och delin hittar du handplockade och egentillverkade godsaker såsom salter, marmelader, honung och inläggningar. När odlarna på Noble farming har grönsaker som blivit för gamla för att säljas, redo att kastas på komposten, köper Ewa upp dem och gör underbara inläggningar och picklade grönsaker.
I en mysig, lantlig miljö serveras en generös buffé när ladan inte är abonnerad (viktigt att kolla att det är öppet innan du åker hit). Har du tur är det matmarknad.

Lovö magasins sajt hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Grönsaker inlagda på glasburk. I bakgrunden syns färska grönsaker

Ewas och Noble farmings picklade grönsaker.

Lovö prästgård, Lovö

På Lovö finns också Elin som är mjölkbonde och är ledamot i kålrotsakademin. Hon odlar ekologiska grönsaker, mal vete till mjöl och har en liten gårdsbutik där hon säljer opastöriserad mjölk och alla godsaker hon odlat. Här kan du också köpa lammskinn och du kommer definitivt träffa på en vän på fyra ben.

Lovö prästgårds sajt hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En kvinna är på väg att gå in i en gårdsbutik som ligger i en rödmålad lada. Utanför står en skylt på vilken det står skriven "Butiksregler"

Gårdsbutiken Lovö prästgård. Foto: Maja Johnsson.

Noble farming, Adelsö

På Adelsö finns en av de småskaliga producenterna, Gustav och Maria som har Noble farming. De driver omsorgsfullt upp grönsaker och rotfrukter och ljuvlig grönkål så det är värt att leta rätt på var de går att köpa. De har numer en liten gårdsbutik ute på Adelsö som de delar med BondenKocken. Du kan också hitta dem på olika matmarknader, Rekoringen och småbutiker på öarna.

Följ Noble farming på facebook eller Instagram så får du veta mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En kvinna och en man står bakom ett grönsaksstånd. Framför dem på ett bord ligger morötter, rädisor, mangold och rödbetor.

Gustav och Maria från Noble farming på matmarknad.

Rosenhill, Munsö

Rosenhill är vida känt utanför Ekerö. Här finns café, musteri, självplock, en mysig gårdsbutik och bakluckeloppis. KRAV-odlingarna hos Rosenhill sköts av den biodynamiska tyska trädgårdsmästaren, Jenny. Maten som serveras i caféet är gjord på råvarorna från Rosenhills egen KRAV-godkända trädgård och skogarna runt om. I gårdsbutiken brukar det finnas sallat, olika tomatsorter, äpplen, dill, pumpor, rödbetor, björnbär, gurka, chutney, pickles, honung, saft o. sylt. 

Rosenhills sajt hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En handmålad träskylt där det står: Rosenhills gårdsbutik" hänger ovanför ingången till en lada.  

Rosenhills gårdsbutik. Foto: Celine Hultin.

BondenKocken, överallt

BondenKocken är egentligen ingen gårdsbutik, det är en foodtruck som far fram på öarna. Det är Anders och Sophie som åker runt och lagar mat. Alla råvaror kommer från ovannämnda producenter. De tillverkar ostar, ostkaka och glass på mjölk från Elins (Lovö prästgård) kor. De lagar gyros på glada grisar som bor (bodde) på Munsö. Salladen och grönsakerna kommer bland annat från Rosenhill, Bona gård och Noble farming. Här äter du gott eller köper med hem en matkasse eller deras egentillverkade ost.

Följ Bondenkocken på facebook eller instagram för att hitta dem Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En kvinna och en man framför en foodtruck.

Anders och Sophie framför sin foodtruck. Foto: Cecilia Halldén

Juntras grönt, Färentuna

På Färingsö finns även Juntra som tagit med sig Thailand till sin gårdsbutik. Har man aldrig sett en färsk ingefära är det till Juntra man ska åka. Basilikan är stor som en regnskog, vilket för övrigt allt annat hos henne också är. Något mer prunkande är svårt att föreställa sig.
Juntra har en liten thaikiosk i sin trädgård och i gårdsbutiken hittar du blommor, hennes egna kryddblandningar och de grönsaker som hon odlar.

Juntras sajt hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Den lilla gårdsbutiken har kryddor på hyllorna. Utanför syns massor med krukväxter.

Juntras gårdsbutik. Foto: Jenny Forsberg.

Pop-up

Om du tar cykeln eller bilen och upptäcker Ekerö på egen hand, är chansen stor att du ser små charmiga, obemannade pop-up gårdsbutiker efter vägarna.

En jordkällare i sten med gräs på taket. På en skylt står det honung. Framför jordkällaren syns en väg.
Ett bord med blommor. Framför bordet hänger en skylt där det står "Kom och köp! Alla grönsaker är ekologiska och färska.Swisha."