Se & göra

6 saker att göra på Hovgården

I och runt Hovgården kan du upptäcka gravar och runstenar. Vandra runt med barnen bland ruiner och föreställ er hur livet kunde sett ut under vikingatiden. Passa på att fika och slappna av i mysiga Café Hovgården.

En trasig del av en stenmur står på gräset i en hage.

1. Besök kungshögarna & Skopintull

Vandra runt med familjen bland de tre stora kungshögarna norr om Adelsö kyrka. Enligt sägen ska de tillhöra kungarna Erik, Björn och Olaf, men eftersom de ligger outforskade är det osäkert kring gravarnas innehåll och ålder.

En grav som däremot är utforskad är Skopintull. Här hittades många rika föremål under utgrävningen 1917 och gav en bra inblick i hur man under vikingatiden såg på livet efter döden.

En gräskulle som är en grav. 

En av kungshögarna

2. Se Adelsö kyrka – den heliga lunden

Under vikingatiden tros det ha funnits en helig lund där Adelsö kyrka står idag. När kyrkan från 1100-talet är öppen kan du se två runstenar inmurade i sakristians vägg.

3. Vandra bland slottsruiner

På 1200-talet byggdes Alsnöhus där Magnus Ladulås instiftade Adeln i Sverige 1279. Här kan du vandra runt bland slottets ruiner och fantisera om hur livet på slottet kan ha sett ut.
Terrassen som Alsnu hus byggdes på var platsen där den vikingatida kungsgården stod förut, vilket är anledningen till att Hovgården tillsammans med Birka upptogs på världsarvslistan.

En informationsskylt.

I Hovgården kan du titta på flera fornlämningar

4. Upplev vikingagården

Norr om Hovgården finns Alsnu gård, en fri rekonstruktion av en vikingatida gård. Här får du en inblick i vikingalivet med det 13 meter långa vikingahuset som huvudattraktion.

Ett långhus.
En skylt där det står Alsnuudd
Män i vikingakläder går i skogen.

5. Se kungens runsten

Vid den gamla kajen vid Hovgårdens hamn står en ståtlig runsten. Under vikingatiden var den riktad mot gästande båtar och skepp som var på väg in i hamnen.

En runsten i gräset på Hovgården. 

Texten på runstenen lyder: ”Råd du runorna! Rätt lät Tolir, bryte i Rod, rista dem åt konungen. Tolir och Gyla lät rista (runorna), makarna båda som minnesmärke. Håkon bjöd rista”

6. Besök runstensparken

Söder om Hovgården har Kalle Runristare sin Runstenspark, en utställning där gamla runstenar har avbildats i naturlig storlek och målats i ursprungsfärger. Här har Kalle också sin verkstad och det är fritt fram att ställa frågor om han är på plats.

Du kan även boka guidade visningar av parken eller en guidad visning av Birka och Hovgården.

Läs mer om Runstensparken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kalle Runristare hugger i en sten.