Se & göra

7 saker att göra på Birka

Strosa runt i vikingarnas fotspår, ät tidsenlig mat och lev vikingaliv. Eller packa picknickkorgen och hitta ditt eget smultronställe. Vi ger dig de 7 bästa tipsen på saker att göra på Birka.

Tre flickor i vikingakläder.

1. Upplev vikingabyn

På Birka finns vikingabyn, som bygger på arkeologiska lämningar från Birkas stadskärna. Här kan du gå omkring bland vikingahus och vandra längst gångarna ner mot hamnen, precis som livet en gång fungerade och var uppbyggt.

Under sommarens temaveckor ser du hur hantverkare använder vikingateknik för att smida fram tidsenliga verktyg.

2. Ät som en (modern) viking

I restaurang Särimner serveras vikingainspirerad mat, lagad till stor del av närproducerade råvaror. Här finns även öl och mjöd från öarnas lokala mikrobryggerier.

Sitt inne i den mysiga restaurangen eller ta in sjöutsikten från den fina uteserveringen. På utsatta datum under sommaren serveras också helgrillad vildsvin, direkt från Mälardalens skogar.

3. Gå på vikingamuseet

Lär dig allt om hur vikingarna levde på Birka och se detaljrika modeller. Här finns också en runsten man länge trodde var försvunnen men som hittats och ställts upp i museet.

Gå runt bland arkeologiska fynd och se spännande kartor från georadarundersökningar. Närmare livet på vikingatiden kommer du aldrig.

4. Kroka arm med en guide

Gå runt på de gamla vikingaägorna med hjälp av en guide och lär dig allt du behöver veta om hur vikingarna levde. Under Birkas temaveckor kan du som vill veta mer om utgrävningarna få en fördjupad arkeologvisning.

5. Ringa in temaveckorna i kalendern

Vikingar på Birka, Arkeologins dag och Barnens Birka. Under sommaren arrangeras flera temadagar eller veckor där du och barnen kan grotta ner dig mer i vikingalivet. Läs mer om när de arrangeras i Birka Vikingastadens kalendarium. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

6. Jul och halloween på Birka

Birka är väl värt ett besök även under vintermånaderna. Varför inte äta ett vikingainspirerat julbord med traditionsenlig underhållning? Du går också med i en fackelpromenad och får besök av en gycklare.

För dig som vill uppleva halloween med en vikingatvist är det Birka som gäller. Under kvällarna äter du skörden från året och lyssnar till fornnordiska historier vid brasan. Det bjuds också på en gastkramande eldshow.

7. Packa picknikkorgen

Birka är stort, och platserna att upptäcka är många. Lämna alla måsten vid hamnen och vandra själv runt på ön och sätt din egen agenda. Till exempel kan du upptäcka Ansgarskapellet eller det välkända Ansgarskorset som står ståtligt på en av Birkas högsta punkter.

Om barnen (eller du) behöver svalkas efter en dag av äventyr finns en badstrand. På café Eldrimner kan du fylla på energidepåerna om orken börjar tryta.

Birka - Män i vikingakläder står på en strand framför ett vikingaskepp. En man står framför dem med armarna i kors. Han har en röd mantel.