Se & göra

Naturstigen

Omgiven av böljande skog och grönskande fält går denna natursköna vandringsled.

En handmålad träskylt med texten Friluftsfrämjandet naturstig

Naturstigen börjar vid Ekebyhovs slott och går i slinga runt Jungfrusundsåsen. Starta från de stora grindstolparna framför slottet. De blåvita skyltarna med vandrare leder dig runt. Naturstigens markeringar förklarar de olika naturtyperna du kommer passera.

Följ leden och ledens markeringar och du kommer få en fin naturupplevelse.

Ekebyhovs slott och två kastanjer

Foto: Emelina Franzén

Nedanför kalkstenstrapporna framför slottet står två imponerande hästkastanjer. De kommer ursprungligen från Grekland men odlas hos oss som park- eller alléträd. På trappstegen ser man ofta vårens första huggormar. Fortsätt åt vänster på vägen mot stallet och sväng av åt höger längs parkeringen.

En röd lada

Vik av vid stallet

När du är halvvägs över fältet ser du en stor skogsek på fältet en bit bort. Den är cirka tio meter i omkrets, men det finns ännu större ute på Gällstaö. I toppen på denna ek har det funnits ett fiskgjusebo. Man kan fortfarande se resterna om man följer stigen längs skogskanten fram till trädet.

Naturstigen fortsätter rakt upp i backen efter fältet. Cirka femtio meter efter den vita stugan svänger stigen in i skogen.

En stig i skogen

På vägen upp till stigens högsta punkt gick du över en mycket slät häll. Den är ett ställe som har slipats ner av inlandsisen. Utsikten här uppifrån försvann för länge sedan när träden växte upp. Istället kan du studera de många enar som finns här uppe på det torra berget. Plocka och torka enbären. De ger en delikat smak åt alla kötträtter.

En grankvist

De stora myrstackarna kan innehålla mer än en miljon myror tillsammans. De är alla släkt med varandra, annars hade de bekämpat varandra. Besök platsen på våren när snön smälter undan. Då sitter myrorna i stora klasar för att värma upp sig efter vintern. Det finns 70-80 olika myrarter i Sverige. Rariteter som den blodröda rövarmyran och den cederdoftande trädmyran finns här ute på Ekerö. Många insekter och fjärilar lever ihop med myrorna och får hjälp av dem.

Myrstack

Om du fortsätter över fältet, i stället för att gå mot parkeringen vid skidbacken, fortsätter Naturstigen vidare till Ekebyhovs slott och parken. Här kommer du till Europas nordligaste, självföryngrande bokskog. Det påstås att alla Sveriges växande trädslag finns representerade i parken och i skogen runt om.

En väg går genom en allé
En man går på en stig i skogen
En person står vid en hästhage
Skog
Vy över en skog