Se & göra

Offentlig konst

Ta en konstrunda på egen hand och upptäck all offentlig utsmyckning i rondeller, på gator och torg.

Tre blå, långa, vågiga, mosaikklädda fingrar står i en rondell med sten på marken.

Nattfåglar av Elisabeth Sivard

Konstverket Nattfåglar invigdes 2008 och står i rondellen vid Ekerövägen och Ekvägen. Konstnären, Elisabeth Sivard, inspirerades av att Ekerö kommun omges av vatten och tänkte på vattenvirvlar och fåglars flykt när hon skapade det 4,5 meter höga konstverket.

Vattenvirvel av Ilhan Koman

Ilhan Koman var en turkisk-svensk skulptör som bodde och arbetade på Lovö under 20-års tid.

Hans skulptur Vattenvirveln som står på Mälarö torg i Ekerö centrum invigdes 1990. Den är formad som en virvel och utförd i glänsande stål. Under den varma tiden på året är plattformen fylld med vatten som gör att stålet fångar upp och reflekterar ljuset extra mycket.

Vikingarondellen av Ingrid Rådmark

Vikingarondellen invigdes 2006 och finns att att kika på vid korsningen Älvnäsvägen och Ekerövägen. Form och material leder tanken till vikingatidens skyddsutrustning som sköldar eller hjälmar.

Äppelkinder & Fredskometen av Birgitta Muhr

  • Äppelkinder
    Vid Närlunda skolan står skulpturen Äppelkinder som invigdes 2016. Äpplet är skolans symbol och skulpturen, som är gjord i stålskivor, står som ett riktmärke för vägen in till skolan. Det finns även en mindre version i brons på skolans gavelfasad.
  • Fredskometen
    2017 invigdes Fredskometen vid Träkvista skola. Det är en lek- och rörelseskulptur konstnärlig i gummiasfalt som mäter hela sju meter i diameter.

Ekerö vals av Charlotte Öberg Bakos

I rondellen på Ekerövägen vid Clas Horns väg står den ståtliga skulpturen. Den har form av tre stora eklöv som sveper om varandra i en dansliknande rörelse.