Se & göra

Stenhuggarbyn & stenbrottet

Har du gått på Stockholms gator då har du gått på sten som huggits i Stenhamra. Det välbevarade industrisamhället berättar en historia om livet i slutet av 1800-talet.

Stenbrottet.

I slutet av 1800-talet växte Stockholm så det knakade och den opraktiska kullerstenen skulle bytas ut mot slät sten. Då köpte Stockholms stad granitberget och sluttningen ner mot långtarmen, den del av Mälaren som skiljer Färingsö från Ekerö, och började bryta sten till gator, torg och kajer.

En by växer fram

Mellan stenbrottet och ångbåtsbryggan, där stenen lastades på pråmar, byggde staden personalbostäder med en enrumslägenhet för varje familj, ett kontor, ett stall, en skola och en konsumbutik med magasin. Så småningom byggde man också en järnväg mellan stenbrottet och vattnet för att kunna transportera sten till ångbåtsbryggan.

Det lilla samhället hade både badhus, dansbana och sjukstuga. De flesta arbetarfamiljer bodde i enrumslägenheter vilket var den vanliga lägenhetsstorleken för arbetare i slutet av 1800-talet och i det långa, faluröda ungkarlshuset med vita knutar fick ogifta män bo.
Det var hårt slit att vara stenhuggare. Arbetstiden uppgick till 57 timmar i veckan och en veckas betald semester.

Stenhuggeriet läggs ned

Stenbrottet, som hade ungefär 100 anställda, öppnades 1884 och var fram till 1919 den största leverantören av gatsten till huvudstaden. Sammanlagt beräknas omkring en miljon ton granit ha brutits i stenbrottet som lades ner 1937 eftersom staden kunde köpa billigare sten från Bohuslän och Blekinge.

Populära miljöer till film

Miljöerna i stenbrottet har använts som sceneri i flera filmer, musikvideos och reklamfilmer. Här har bland annat Ingmar Bergman och Lasse Hallström filmat och scener i Pippi Långstrump och Bröderna Lejonhjärta har spelats in här.

Stenbrottet.

Stenbrottet har använts som sceneri i flera filmer. Foto: Julien Angelini

Gör en tidsresa tillbaka till det tidiga 1900-talet

Det välbevarade och pittoreska lilla industrisamhället sår kvar, så gott som orört.
Genom byn går en promenadslinga där du kan läsa på skyltar om byns historia och se stenbrottet och de välbevarade byggnaderna.

 

En områdesskylt.

Promenadslingan är skyltad med information om byns historia.

Ett stort hus i faluröd färg med vita knutar. 

Övre flygelhuset bestod av 24 enkelrumsbostäder. Foto: Julien Angelini

En ruin i sten.

Den gamla stenkrossen.

En matkällare i sten.

En jordkällare. Foto: Julien Angelini.