Se & göra
Kina slott
Tänk att få slott i födelsedagspresent. Det fick Lovisa Ulrika när hon fyllde 34 år. Kina slott, lika exotiskt invändigt som utvändigt
Det var den 24 juli 1753, som drottning Lovisa Ulrika överraskades på sin födelsedag. Under stort hemlighetsmakeri hade kung Adolf Fredrik låtit bygga ett lustslott i trä, med inspiration från Kina.
Först byggdes slottet upp på Arsenalgatan för att sedan flottas ut i delar till Drottningholm.
På självaste födelsedagen hade den unge kronprinsen Gustav klätt ut sig till en kinesisk prins och lämnade över en guldnyckel till Lovisa Ulrika som fullkomligt lär ha storknat av slottets skönhet. Hon ska ha skrivit till sin mor, drottning Sofia Dorotea av Preussen:
Han förde mig vid sidan om lustträdgården och jag blev överraskad att där plötsligt stå inför ett verkligt feeri, ty kungen hade låtit uppföra ett kinesiskt slott, som är det vackraste man kan se.
Dagens Kina slott
Slottet tålde inte det svenska klimatet och tio år efter Lovisa Ulrikas födelsedag så ersattes slottet med en ny huvudbyggnad, ritad av Carl Fredrik Adelcrantz.
Kina slott är ytterst välbevarat och med inredningen och samlingarna uttrycker den 1700-talets fascination för kinesisk kultur. På den här tiden framstod Kina som ett exotiskt sagoland och var högsta mode.
Fyra paviljonger
I anslutning till Kina slott byggdes fyra paviljonger. En av paviljongerna är Confidencen. En finurlig matsalsbyggnad där det dukade bordet hissas upp genom golvet.
Matbord och serveringsbord dukades i våningen under och på signal ovanifrån hissades mat- och serveringsbord upp i matsalen. På det sättet kunde de kungliga äta och samtala utan tjuvlyssnande tjänstefolk, därav namnet Confidencen, som betyder förtroende på franska. Här lär det ha frossats i kungliga läckerheter och säkerligen i Adolf Fredriks favoriträtt, hetvägg, alltså semlor.