Se & göra

Kul med familjen på Drottningholm

Leta efter djur i slottet, lyssna om du hör spökena på slottsteatern, ät en våffla i slottsköket och kan du lista ut vad Pippi Långstrump gjorde på Drottningholm?

Drottningholms slott. 

Börja med att vinka till Kungen, du vet att han är hemma om flaggan är hissad.

1.Gå på bildjakt i slottet

Gå på upptäcktsfärd i slottets salar! Låna en karta med detaljbilder från slottets inredningar och hitta var motiven finns i slottet och vad bilderna föreställer.
Välj mellan Lejonsafari för att spana efter lejon, Flora för att hitta blommor och växter, Fauna för att smyga efter djur, Fjädrar eller Guldjakten. Passar åldern 4–12 år, men är lika rolig för alla i familjen. Alla barn som deltar får en belöning efteråt!

2. Teatern

Hur lät en 1700-talsteater? Hur smakade ett barnkalas hos prinsen? Hur luktade en hovman? Vem kär det som knackar i väggarna?
Följ med på en visning som tar dig tillbaka i tiden och berättar om scenens och teaterlivets hemligheter.

Familjevisningar från 5 år

En målning föreställande tre monster

Detalj av en kuliss från Drottningholms slottsteater. Foto: Louise Berg

3. Labyrinten

Finns det fortfarande spring i benen? Rör er längre bort i slottsparken, till den delen som kallas för den Engelska parken. Här finns en labyrint från Gustav III:s tid. Då bestod den av höga häckar, idag är den gjord i gräs. Enkel väg in är 2 651 m, testa att ta dig till mitten!

En labyrint av buskar fotad ovanifrån

Foto: Raphael Stecksén Kungl. Hovstaterna

4. Utforska Kina slott

Tänk att få ett litet kinesiskt lustslott i födelsedagspresent! Det fick Lovisa Ulrika år 1753. Runt Kina slott finns massor att utforska. Mittemot Kina slott ligger en liten byggnad där kungligheterna kunde äta ostört. Matbordet dukades nämligen på våningen under och hissades upp genom golvet. Passa på att äta en våffla i slottsköket där maten lagades.

Hur såg en kunglig fågelbur ut på 1700-talet? Intill Kina slott ligger Voljären där prinsessan Sofia Albertina höll sina fåglar, bland annat påfåglar. Här finns också en hundkyrkogård där Gustav VI Adolfs pekinges Eisei, vilar.

Ett fågelhus i kinesisk stil.

Voljären, en fågelbur för bland annat exotiska fåglar.

5. Pippi Långstrump

Vad har Pippi Långstrump med Drottningholm att göra undrar ni. Jo i filmerna om Pippi bor hennes kompisar Tommy och Annika i ett av de vackra gamla husen på Kantongatan. Kan du gissa vilket det är?
Elsa Beskow bodde också här några somrar som barn och det sägs att hon hämtade inspiration från Kantongatan till böckerna om tant Brun, tant Grön och tant Gredelin.

Cantongatan.

I ett av husen på Kantongatan bodde Tommy och Annika.

6. Slottsboden och slottscaféet

Avsluta dagen med prinsesstårta på slottscaféet. Alldeles intill caféet finns en ljuvlig liten presentbutik.