Se & göra

Carl Gustav Wrangel

"der Schwed" -Den grymma och hänsynslösa svensken

Porträtt

1661 köper Carl Gustaf Wrangel säteriet och först 12 år senare påbörjar han bygget med Ekebyhovs nuvarande byggnad som anses vara en typisk karolinsk herrgård. Det så kallade säteritaket som bryts av en liten avsats på mitten, tillkom under Wrangels tid.

Wrangel utsågs till överbefälhavare för de svenska arméerna i Tyskland under slutet av 30-åriga kriget. Han samlade med tiden på sig ofantliga rikedomar under sina härjningståg i Europa. Bara i Bregenz slaktar Wrangels män 6000 invånare efter att ha plundrat staden på "dyrbarheter, kanoner, ammunition, skepp, livsmedel och skatter för 40 miljoner gulden". I Bayern lär man fortfarande skrämma barnen med "der Schwed", den grymma och hänsynslösa svensken.

Han gifter sig i ett arméläger med den unga Anna Margareta von Haugwitz, av kärlek sägs det och mot hans fars vilja. Hon var föräldralös, tillhörde lågadeln i Tyskland och saknade tillgångar. Dom får 15 barn, sju söner och åtta döttrar. Endast tre av flickorna överlevde dem själva.

Wrangel ägde stora jordegendomar och flera slott, bland andra Skokloster som idag räknas som ett av Europas främsta barockslott. Anna skötte godsens ekonomi och skötsel