Se & göra

Vi som har bott på Ekebyhovs slott

Otaliga människor har levt och verkat på Ekebyhovs slott. Här kan du läsa om några av dem.

Porträtt

Ebba Leijonhufvud (1595 -1654)

En av stormaktstidens rikaste och mäktigaste kvinnor som tillsammans med sin man Klas Horn, lät bygga Ekebyhovs stenslott, det första slottet som sedan brann ned.

Ebba Leijonhufvud

Margareta Brahe (1603-1669)

Margareta ska ha varit glad och öppenhjärtlig och hon hann med att gifta sig tre gånger. Efter sin andra man blev hon en av Sveriges rikaste kvinnor och det blev ett väldigt rabalder när hon valde att gifta sig med den 30 år yngre Fredrik av Hessen-Homburg.

Margaretha Brahe

Agneta Horn (1629-1672)

Agneta bodde i sin ungdom på Ekebyhov med sin elaka faster Ebba Leijonhufvud. Slott och rikedomar till trots levde Agneta, åtminstone enligt henne själv, ett emligt liv med mycket sorg och bedrövelse.

Agneta Horn

Carl Gustav Wrangel (1613-1676)

När Wrangel köpte slottet av Margareta Brahe bestämde han sig för att låta stenslottet vara och istället bygga ett träslott, varför han gjorde så är det ingen som riktigt vet. Vid den här tiden hade han flera stora byggprojekt igång samtidigt, bland annat Wrangelska palatset på Riddarholmen och Skolkloster slott. Inne i slottet, i den stora blå salen som också kallas Wrangelska salen, finns en storslagen skulpterad sandstensspis. Det sägs att Wrangel tog den som krigsbyte i Prag under trettioåriga kriget.

Porträtt av Wrangel

Augusta Wrangel (1658-1699)

Augusta (dotter till Carl Gustav Wrangel) var en märkvärdig men inte särskilt dokumenterad figur i svensk historia. Vi vet däremot att hon ägde Ekebyhovs slott och att hon var något så ovanligt (för att vara kvinna) som kompositör. Men det kanske mest extraordinära med Augusta är att hon var skådespelerska, trots att det var mycket ovanligt för kvinnor att delta i teater under den tiden. Modig och nyskapande trotsade hon samhällets normer och spelade Agamemnon i en pjäs med endast kvinnor, vilket visar att Augusta var en kvinna som inte var rädd för att bryta barriärer.

Bild saknas.

Johan Ihre (1707-1780)

Johan Ihre var vid sidan av Linné en av Uppsala universitets mest lysande stjärnor under 1700-talet och kanske en av Sveriges främsta humanistiska språkforskare någonsin. Johan har inte bott på Ekebyhovs slott, det var hans son Albrecht Ihre som köpte Ekebyhov 1790. Men hans böcker bevarades i slotetts bibliotek.

Porträtt Johan Ihre

Albrecht Elof Ihre (1797-1877)

Albrecht Elof Ihre föddes på Ekebyhovs slott och tilbringande stora delar av sitt liv där.
Han ansågs vara excentrisk, bland annat försåg han sin systers gravkor med ventilationsgaller, vilket ledde till att en odör började sprida sig i området. Han och hans systrar hade även en fäbless för att brodera mängder av inredningsdetaljer.

Albrecht Elof Ihre

Bibliotekarien Anders Grape (1880-1959)

Anders Grape har inte bott på slottet men näst intill. Under 40 år fick han tillgång till biblioteket för att forska på den enastående samling som Ihre en gång i tiden köpt in.

Anders Grape
  • Ebba Leijonhufvud

    Ebba Leijonhufvud

    – en av Sveriges rikaste och mäktigaste kvinnor

  • Margareta Brahe

    Margareta Brahe

    Tillbringade smekmånaden på Ekebyhov

  • Agneta Horn

    Agneta Horn

    Sveriges första kvinnliga författare

  • Porträtt

    Carl Gustav Wrangel

    "der Schwed" -Den grymma och hänsynslösa svensken

  • Erik Lovisin

    Erik Lovisin

    Fullbordade Ekebyhovs slott

  • Porträtt av Johan Ihre

    Johan Ihre

    Språkforskaren som inte bodde på Ekebyhovs slott men vars böcker bevarades i slotetts bibliotek

  • Albrecht Elof Ihre

    Albrecht Elof Ihre

    Den bisarra excentrikern som tackade nej till stol nummer tre i svenska akademien.

  • Anders Grape

    Anders Grape

    Bibliotekarien som blev kvar i 40 år

  • Fredenstierna

    Adam Fredenstierna & Gustava von Berchner

    false