Se & göra
Byggnader
Inom slottsområdet finns ett 20-tal byggnader bevarade från olika epoker sedan 1600-talet. Alla med olika funktioner och utseenden. Här berättar vi mer om några av dem.
Hornska huset
Det här huset, även kallat Stenslottet, finns inte längre kvar. När det fanns var det Ekebyhovs huvudbyggnad, tre våningar högt och byggt i sten. Idag finns det fortfarande kvar bevarade detaljer från stenslottet runt om på Ekebyhovs-området.
Ekebyhovs slott
Ekebyhovs slott är ett av Sveriges största trähus. Det började byggas år 1673 men stod klart först flera decennier senare i början av 1700-talet. Slottet är byggt i en så kallad karolinsk stil med inslag av ”tessinsk klassicism”.
Citadellet
På en höjd väster om slottet sticker denna byggnad upp. Den har utmärkande drag med sina upprepade upphöjda partier längs med taket som har gett sitt namn till byggnaden, Citadellet.
Kuskbostaden
Byggnad från omkring 1910-talet. Precis nyreonverad men detaljer från stenslottet och 1600-talet finns fortfarande kvar på byggnadens fasad.
Svinhuset
Byggnad från andra halvan av 1800-talet och byggdes för att fungera som svinhus. Idag fungerar huset som ateljé.
Knalleberg
Det här huset byggdes någon gång under sent 1700-tal och fungerade då som arbetarbostad för de anställda vid Ekebyhov. Idag äger Ekerö kommun huset och hyr ut det till Mälarö skid- och orienteringsklubb som använder det som sin klubbstuga.
Smedjan
Den här byggnaden är troligenuppförd under slutet av 1800-talet eller tidigt 1900-tal. Precis då som nu så pågår en smedje-verksamhet här.
Magasinet
Den vita huskroppen byggdes år 1786 och är därmed en av slottområdets äldsta ekonomibyggnader.
Stallet
Välbevarad stallbyggnad som byggdes 1865 och som än idag används som stall. Byggnaden har ett högt kulturhistoriskt värde i bevarandet av hur stallbyggnader byggdes och såg ut under andra halvan av 1800-talet.
Lekstugan
I slottsträdgården finns en lekstuga som enligt uppgifter ska vara uppförd år 1913 av familjen Ihre som bodde på slottet då. Den lilla byggnaden har en fasad klädd i liggande rödfärgad panel. Lekstugan har även en välbevarad liten vitmålad farstukvist med kontursågade räcken.
Växthuset
Vi saknar uppgifter på när växthuset är byggt. Utifrån äldre foton kan vi anta att det byggdes någon gång under 1800-talets första halva, eller till och med ännu tidigare. Utmärkande drag för byggnaden är det assymetiska sadeltaket. På södra sidan av huset, mot Björkuddsvägen, finns själva växthusdelen.
Vattentornet
Det gamla vattentornet står gömt på en höjd i bokskogen, nordost om slottet.
Vattentornet byggdes någon gång under första halvan av 1900-talet. Tornets syfte var att leda vatten till trädgårdsanläggningarna vid den dåvarande plantskolan vid Ekebyhov. Vatten från Mälaren pumpades upp till tornet och sen vidare till odlingarna. Med vattentornets placering på hög höjd ovanför odlingarna kunde rätt vattentryck skapas i vattenledningarna. Vid dagens reningsverk som ligger nere vid strandkanten intill Mälaren fanns tidigare ett äldre pumphus som var kopplat till det här vattentornet.
Vattentornet har ett stort kulturhistoriskt värde som en rest från den stora plantskolan som funntis vid slottet.
Privata bostäder som tidigare har tillhört Ekebyhovs slott
Runt om slottsområdet finns flera privtata bostäder som en gång i tiden har tillhört Ekebyhovs slott. Dessa fastigheter ägs idag av antingen privatpersoner eller av Ekerö kommun. Längs med Björkuddsvägen finns Inspektörsbostaden (se bild ovan), Trädgårdsmästarbostaden och Parkvillan. Mellan Björkuddsvägen och Bryggavägen ligger Arrendatorbostaden.
När dessa byggdes var det för att, precis då som nu, fungera som bostad. Skillnaden då var att det var bostäder för de som arbetade vid slottet eller plantskolan.
-
Citadellet
– byggnaden på höjden med det utmärkande taket
– byggnaden på höjden med det utmärkande taket
På en höjd väster om slottet kan du ana ett torn som sticker upp bland träden. Det är en byggnad som vi kallar för Tornvillan, eller Citadellet. Det byggdes omkring 1850-talet på uppdrag av utrikesministern Albrecht Ihre när han ägde Ekebyhov. Byggnaden användes då som verkstad och drängstuga för de som jobbade vid Ekebyhov. Den typen av ”enklare” funktioner doldes bakom en mer dekorativ fasad. ´ Fasaden har som ett krenelerat citadell. Med andra ord betyder det en mur eller borg med upprepade upphöjda partier, även kallade tinnar. De upphöjda partierna och resten av taket är täckt med rödmålad plåt. Fasaden är putsad och i gul kulör. Stilen på arkitekturen kallas för nygotik eller nygöticism, en stil inom arkitektur och konst som växte fram under 1800-talet. Stilen präglas av former som användes under gotiken som är en mycket äldre arkitekturstil. Att stilen hämtat inspiration från en äldre stil speglar också det intresse som fanns för historiska stilar under den tid som nygotiken, och Citadellet, kom till. På byggnadens framsida finns två dörrar placerade en bit ifrån varandra som är klädda med panel i fiskbensmönster. De är inte original från den tid då citadellet byggdes men mest troligt utformade efter hur originaldörrarna såg ut. Över respektive dörr sitter det ett spetsigt fönster som ger ljusinsläpp. De har däremot spröjs och beslag som är original från det att huset byggdes. Resten av fönsterna på framsidan är utbytta men insatta i de ursprungliga fönsterkarmarna. Lägg märke till att fönsterna varierar i sin utformning. De till vänster om entrédörrarna är mer rundade upptill medan de till höger är mer spetsiga. På tornet finns ett enklare fönster som visar hur citadellets ursprungliga fönsterutformning och spröjs såg ut. Alla dörrar och fönster är målade i engelskt rött. Högst upp på byggnadens torn sitter gårdsklockan. Fönster och dörrar på baksidan är mest troligt från 70- eller 80-talet. En senare tillkommen utbyggnad går ut i en vinkel från baksidan. Citadellet är en välbevarad byggnad på området och är en värdefull del av miljön vid Ekebyhov. Idag används byggnaden av en av kommunens verksamheter, Tornvillan, som är en arbetstränande och arbetsförberedande verksamhet.
-
Ekebyhovs slott
– ett av Sveriges största trähus
– ett av Sveriges största trähus
Ekebyhovs slott är ett av Sveriges största trähus. Det började byggas under åren 1673–1674 på uppdrag av Carl Gustaf Wrangel men byggnaden hann dock bara bli halvfärdig innan arbetet stannade upp. Arbetet med att färdigställa byggnaden fortsatte igen år 1701 efter att Erik Lovisin köpt fastigheten. Herrgården fick då ny fasad, nya fönster och spåntaket reparerades. Inomhus lades nytt golv och det hängdes upp nya tapeter på bottenvåningen. Slottet är byggt i en så kallad karolinsk stil med inslag av ”tessinsk klassicism”. Utmärkande drag för den karolinska stilen är former som harmoniserar med naturen. Stilen växte fram som en motvikt mot de många ståtliga och pampiga slott och herrgårdar som byggdes under samma tid. Inslagen av ”tessinsk klassicism” märks av i byggnadens strama uppbyggnad och säteritak. Slottets fasad har en profilerad locklistpanel med en mörkgul kulör. Fönstren är röda med vita fönsterfoder. Lyft blicken till taket och så märker du att det är uppdelat som i två partier. Den här typen av tak kallas för säteritak och var vanligt förekommande under stormaktstiden i Sverige. Efter stormaktstiden fortsatte det vara populärt på herrgårds- och slottsbyggnader. Taket är idag klätt med kopparplåt. När herrgården byggdes hade det spåntak, men det byttes sedan ut till järnplåt vid en renovering 1832. I samma renovering fick huset även vindskupor som finns kvar än idag. 1958 renoverades taket igen och det var först då som taket blev i kopparplåt. Framför herrgården finns en större grusplan som idag används som parkering. På den östra gaveln finns en pergola i kullersten som byggdes till under 1920-30-talet. På baksidan av slottet, åt norr, breder slottsträdgården ut sig och bortom det tar park och skog vid som också hör till slottsområdet. Byggnaden är ett av Sveriges största bevarade trähus och även mycket välbevarat. Det gör det unikt och ger det ett högt kulturhistoriskt värde. Idag äger och driver Ekerö kommun Ekebyhovs slott som fungerar som en kurs- och konferensgård och centrum för kulturaktiviteter i kommunen.
-
Hornska huset
– stenslottet som förföll
– stenslottet som förföll
Det här är en byggnad som inte längre finns kvar. Den byggdes under första halvan av 1600-talet på uppdrag av Claes Horn och revs under 1700-talet efter att ha stått och förfallit ett tag. Hornska huset var huvudbyggnaden och runt om fanns flera andra mindre hus som inte heller finns kvar idag. Huvudbyggnaden var byggd i sten och hade tre våningar. Hornska huset var huvudbyggnaden och runt om fanns flera andra mindre hus som inte heller finns kvar idag. Huvudbyggnaden var byggd i sten och hade tre våningar. Alla rummen i bottenvåningen hade galler framför fönsterna. På andra våningen fanns fem rum där alla hade var sin eldstad. Det fanns också en stor kammare med stengolv. Den tredje våningen var husets huvudvåning. Här låg en stor sal med spis av huggen sten och taken hade vackra målningar. Ovanför tredje våningen fanns inte mindre än två vindar. Den nedersta var uppdelad i tre rum och den översta var helt oinredd. Flera detaljer från stenslottet finns bevarade och går att titta på idag. Bland annat på den byggnad som vi kallar för Kuskbostaden och även mest troligt några detaljer på det gamla magasinet.
-
Knalleberg
– arbetarbostad som blev klubbstuga
– arbetarbostad som blev klubbstuga
Det här huset har tidigare fungerat som arbetarbostad för anställda vid Ekebyhov. Vi tror att det byggdes någon gång under sent 1700-tal och var sedan bostad fram till 1980-talet då det sista hushållet flyttade ut. Sedan 1987 hyr vi ut huset till Mälarö skid- och orienteringsklubb som använder det som sin klubbstuga. Byggnaden är uppförd av liggtimmer. Under 1980-talet renoverades fasaderna och de reveterades, träfasad som putsas, med spritputs (grovkornig struktur). Taket renoverades också. Det öppnades upp för takfönster och takmaterialet byttes ut till svart plåt i tegelimitation. Skorstenen är också täckt av svart plåt. Vid samma renovering utökades huset med nya utrymmen för omklädning, dusch och bastu. Tillbyggnaden har en svagt rosa lockpanel. Byggnaden har en farstukvist som byggts till på senare år. Ytterdörrarna har också tillkommit på senare tid och är utförda i oljad stående träpanel med glasruta. Byggnaden är en av de äldsta i området som tillhör Ekebyhov och har med det ett stort värde som en del av den äldre arbetarbebyggelsen. Dock har renoveringar som förändrat byggnadens ursprungliga form och detaljer tagit bort mycket av det kulturhistoriska värdet.
-
Kuskbostaden
– nyrenoverat hus med detaljer från 1600-talet
– nyrenoverat hus med detaljer från 1600-talet
Det är okänt när den här byggnaden byggdes. Utifrån kartor kan vi se att den inte fanns under mitten av 1800-talet. I en brandförsäkring från 1912 går det att läsa om en trädgårdsbod med tegelfasad och tegeltak med samma placering som det vi idag kallar kuskbostaden. Så vi kan utifrån dessa dokument på ett ungefär rama in när byggnaden kom till. Husets detaljer i fönster och dörrar ser ut att vara i stil med det som byggdes under 1910-talet vilket ramar in byggtiden ännu mer. Byggnaden är ett suterränghus vilket betyder att det är byggt i en sluttning och har i det här fallet en våning år norr och två åt söder (mot Björkuddsvägen). Husets fasad är spritputsad, en form av fasadputs som skapar en grovkornig struktur. Lägg gärna märke till husets norra fasad. Där finns två sandstensvapen inmurade i väggen. De är bevarade och sparade från det stenslott som Claes Horn byggde under 1600-talet! Grunden är gjord i natursten som framhävs extra tydligt på husets södra sida. Huset har ett sadeltak med tvåkupigt tegel och en skorsten klädd i svart plåt. Vindskivor, fönster, dörrar samt luckan till vinden är målade i grön färg. På husets östra sida finns en tillbyggd entré. Entrédörren är en helfransk sexfyllningsdörr med ett modernt handtag. Framför entrén är en gammal sten lagd i marken. Stenen har ordet ”Mante” inristat och det är fortfarande en gåta vem denne Mante var. Kanske en av hästarna vid slottet, eller en av kuskarna som jobbade vid slottet? Under 2020 renoverade vi kuskbostaden. Idag fungerar huset som konferenslokal som kan bokas av den som vill, både dag- och kvällstid.
-
Magasinet
– byggnad som blivit utbyggd i etappet och som kanske bär på detaljer från 1600-talets stenslott
– byggnad som blivit utbyggd i etappet och som kanske bär på detaljer från 1600-talets stenslott
Den här byggnaden har byggts ut i flera omgångar och har fungerat som magasin och stall. Den vita huskroppen i mitten bygges år 1786 och är med det en av slottets äldsta ekonomibyggnader. När det byggdes användes det som spannmålsmagasin. Tillbyggnaderna har byggts till under tidigt 1900-tal. Magasinet har vit spritputsad fasad. I fasaden syns också svarta raka ankarjärn. Porten och fönsterluckorna är gjorda av järn. På baksidan finns två nischer, en slags inbuktning i fasaden, med en snäckformad dekoration högst upp. Dessa kan möjligen ha suttit på det gamla stenslottet, Hornska huset. Tillbyggnaderna har rödmålade träfasader. Idag använder Ekerö ridskola den östra tillbyggnaden som stall och magasinet används fortfarande till spannmålshantering.
-
Smedjan
– smedja nu som då
– smedja nu som då
Den här byggnaden är troligen uppförd under slutet av 1800-talet eller tidigt 1900-tal. Byggnaden är uppförd i tegel och har på senare tid klätts in med vit korrugerad plåt. På senare tid har huvudbyggnaden även byggts ut åt öster. Det har även byggts fler hus inom fastigheten, även de har vit korrugerad plåt som fasad. Än idag så bedriver ett företag en smedja-verksamhet i lokalerna.
-
Stallet
– stallbyggnad från 1865
– stallbyggnad från 1865
Stallbyggnaden stod färdig år 1865. Fasaderna är i spritputs med vit färg och svarta detaljer. Lägg märke till fönstren på stallets västra fasad, samma sida som skylten ”Ekerö ridskola” sitter på. Där är fönsterbågarna i den övre delen av fönstren av äldre modell medan den nedre delen är ersatta i mer modern tid. Stallet är i form och detaljer mycket välbevarat sedan det byggdes. På så vis utgör byggnaden ett fint exempel på hur stallbyggnader såg ut och byggdes under sena 1800-talet och har ett högt kulturhistoriskt värde. Byggnaden är även ett värdefullt inslag i slottsområdet. Det är Ekerö kommun som äger stallbyggnaden och hyr ut den till Ekerö ridskola.
-
Svinhuset
– svinhuset som blev en ateljé
– svinhuset som blev en ateljé
Byggnaden byggdes mest troligt under andra halvan av 1800-talet och användes då som svinhus. Idag hyr vi ut byggnaden till en privatperson som använder det till ateljé. Byggnadsgrunden är av natursten och stommen av tegel, fasaden är slätputsad och vitkalkad. Fönstren har bågar av järn. Taket är ett sadeltak i svart korrugerad plåt. Med korrugerad plåt menas plåt som pressats så att veck uppstått. Om du är på plats kan du passa på att gå lite närmare och titta in under taket. På vissa ställen kan du se en glimt av den äldre takläggningen i vass som fortfarande finns kvar under plåttaket. Entrédörren är utbytt och gjord i stående panel med glasrutor. Över entrén finns dock en äldre vindslucka bevarad. Den är gjord av svarttjärade brädor med bandgångjärn. På byggnadens västra fasad finns en ny fönsteröppning. Huset har ett kulturhistoriskt värde i att byggnadens form i stort sett är intakt sedan det byggdes på 1800-talet. Värde finns även i den slätputsade fasaden, fönstrens järnbågar och det bevarade gamla takmaterialet under det nya.